Investeren in een warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen?

Je wilt met volle overtuiging investeren in hernieuwbare energie en je woning en het sanitair water zo natuurlijk mogelijk verwarmen. Met zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp ligt de keuze niet zo eenvoudig.

De huidige EPB-wetgeving verplicht elke bouwer om zo optimaal mogelijk te isoleren. Toch zal er altijd een warmteverlies optreden. Dat verlies is perfect op te vangen met hernieuwbare energie.

Voor vergunningen na 1 januari 2014 ben je hoe dan ook verplicht zelf ook energie op te wekken met behulp van de meest courante toepassingen: de warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen. Ook een biomassaketel, aansluiting op stadsverwarming- of koeling of participatie in een hernieuwbaar project behoren tot de mogelijkheden.

BEN-woning

Hernieuwbare energie kan ervoor zorgen dat een woning meer energie opbrengt dan ze verbruikt. Indien het budget beschikbaar is, kan een woning de gebruikskosten bijna volledig dekken. Zo werken we ook stilaan toe naar de bijna-energieneutrale (BEN) woning die we vanaf 2021 moeten bouwen: een woning die voldoet aan E-peil 30 en met een minimumaandeel aan hernieuwbare energie. Laat ons dus nu al focussen op deze hernieuwbare energie.

De warmtepomp voor verwarming

Voor woningen met een lage warmtebehoefte is een investering in de warmtepomp de meest interessante optie. De pomp haalt de warmte uit de bodem, de lucht of het water  en geeft die warmte op een hogere temperatuur af aan de verwarming. De energiepremie van de Vlaamse overheid voor de warmtepomp via de netbeheerders Eandis en Infrax bedraagt maximaal 1.700 euro als de warmtepomp door een aannemer is geplaatst.

De zonneboiler voor sanitair warm water

Een zonneboiler verwarmt het sanitair water met behulp van zonlicht. Zo kan de zonnecollector op jaarbasis gemiddeld de helft van het bad- en douchewater verwarmen.  De investering in een zonneboiler is sneller terug verdiend naarmate er meer water afgenomen wordt. Een groter gezin haalt dus zo eerder voordeel uit de zonneboiler, zeker wanneer een groot vat de energie kan capteren.

De premie voor een zonneboiler werd vanaf 2014 uitgebreid naar recente nieuwbouwwoningen met bouwaanvraag tot eind 2013. Ook in bestaande woningen blijft de premie tot 2.750 euro (en maximaal 50 procent van de factuur). De premie-aanvraag voor de zonneboiler gebeurt ook via de netbeheerders.

Zonnepanelen voor elektriciteit

Zonnepanelen wekken elektriciteit op en kunnen bijvoorbeeld ook een draaiende warmtepomp van energie voorzien. Zonnepanelen zijn interessant als je voldoende zon kunt opvangen. Voor een ideale opbrengst moeten de panelen tussen oost en west gericht zijn, onder een hoek van 0 tot 70 graden en niet in de schaduw liggen. Een fotovoltaïsche installatie produceert per kWpiek vermogen gemiddeld  900 kWh per jaar.

De investeringskosten voor netgekoppelde PV-systemen zijn de afgelopen tien jaar met 75 procent gedaald en bedragen nu, zonder btw, ongeveer 1.750 euro à 2.000 per kWpiek. Op dit ogenblik is een installatie rendabel zonder aanvullende steun.

Investeringen combineren

Het is ook mogelijk investeringen in energiebesparing te combineren, zoals een warmtepomp met een zonneboiler. Als het zonnig is buiten, zal de zonneboiler het water in het buffervat opwarmen. Is er geen zonlicht, dan neemt de warmtepomp deze taak over. Ook een combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen kan. Zo wekken de zonnepanelen elektriciteit op die de warmtepomp inzet.

Interessant: de Vlaamse Energielening

De Vlaamse Energielening kan je een een goedkope lening bekomen voor energiebesparende werken, zoals de plaatsing van een warmtepomp, zonneboiler of fotovoltaïsche installatie. Deze lening vraag je aan bij een Lokale Entiteit van de gemeente.  In ruim 85 procent van de gemeenten is zo’n Lokale Entiteit actief. Bevraag wel bij elke Lokale Entiteit voor welke van deze werken ze specifiek deze lening voorziet.

Delen: