Renoveren: een keuze voor de toekomst

In zijn recent voorgesteld doctoraatsonderzoek becijferde Marijn Van de Weijer (UHasselt en KULeuven) dat er 330.000 woningen in Vlaanderen moeten bijkomen tegen 2030 om aan de groeiende woonbehoefte te voldoen. Daartegenover staat dat de gemiddelde woning hier een bewoonbare oppervlakte heeft van 130 vierkante meter – in Nederland en de Scandinavische landen ligt dat rond 70 à 80 vierkante meter. En dat terwijl we in Vlaanderen weinig open ruimte op overschot hebben. Bovendien heeft maar liefst 40 procent van de vrijstaande woningen te veel kamers / slaapkamers voor het aantal inwoners. Deze woningen zijn dus onderbenut.

Het besluit van Van de Weijer is dan ook niet mals: als we ons wijdverspreide ‘verkavelingsmodel’ blijven volgen, dan komen heel wat gezinnen binnen afzienbare tijd in de problemen. De Vlaming is echter terughoudend tegenover drastische veranderingen in het woonmodel, al bouwt hij de laatste vijftien jaar steeds compacter. Maar als we het van de zonnige kant bekijken, zien we ook dat er nog een groot onbenut potentieel zit in de bestaande woningen, dat we niet zomaar kunnen laten liggen. Tijd dus om een lans te breken voor renovatie: vijf redenen waarom verbouwen dé keuze is voor de toekomst.

Renovatie spaart de open ruimte
Vlaanderen is nu al een van de dichtstbevolkte gebieden in de wereld. Het kan niet de bedoeling zijn het helemaal dicht te bouwen! We hebben immers allemaal zuurstof nodig, letterlijk en figuurlijk: hoe groter de dichtheid van onze woongebieden, hoe groter ook de nood aan groene ruimte om te ontspannen. En dan heb ik het nog niet over de ruimte die gebruikt wordt door de landbouw, onze voedselvoorziening. Bestaande gebouwen hergebruiken, verlicht de druk op de open ruimte.

Je kan wonen op plaatsen waar geen nieuwbouw meer mogelijk is
Er zijn vandaag heel weinig stadscentra waar nog bouwgronden vrij zijn. Wie in de stad wil blijven, of er naartoe wil verhuizen, kiest dus voor verbouwen. Mits de nodige renovaties wordt een oud herenhuis of zelfs een rijwoning een charmante woonst op een toplocatie.

Ons woningbestand gaat mee met de tijd
Wanneer een woning gebouwd wordt, staat ze er doorgaans voor vele tientallen jaren. De wereld blijft echter niet stilstaan. De Vlaamse gezinnen zijn nu bijvoorbeeld gemiddeld veel kleiner dan een halve eeuw geleden en mensen leven ook langer. Die evoluties weerspiegelen zich in onze woonbehoeften, en ons woningbestand moet zich daar ook aan kunnen aanpassen. Na een grondige renovatie is een oude woning weer helemaal mee en klaar voor nog eens een halve eeuw!

Je kan wonen in een comfortabel, hedendaags huis
Wie herinnert zich nog de tijd dat de wc op de ‘koer’ gelegen was? Bij onze grootouders thuis was dat vaak nog het geval, vandaag is het gewoon ondenkbaar. Ook verwarmen, verlichten, koken en wassen doen we heel anders dan enkele decennia geleden. Geen wonder dat badkamer- en keukenrenovatie vaak bovenaan het verlanglijstje staan, naast de vernieuwing van installaties zoals elektriciteit en verwarming. Zolang een huis constructief in orde is, kan je de inrichting en uitrusting vernieuwen. Zo kan je perfect hedendaags leven in het huis van je grootouders.

Het bestaande gebouwenpatrimonium wordt energiezuiniger en milieuvriendelijker
Fossiele brandstoffen worden steeds schaarser en duurder, dat voelen we de laatste jaren duidelijk aan onze energierekening. Een groot deel van de CO²-uitstoot is nog steeds afkomstig van woningverwarming. Twee goede redenen om je woning te isoleren en indien mogelijk zelfs over te stappen op alternatieve energiebronnen. Zowel je portemonnee als het milieu vaart er wel bij!

 

Delen: