Bouwen naar je budget

Je eigen woning bouwen is waarschijnlijk het grootste project in je leven. Niet voor niets dromen velen er al jaren van voor ze eraan beginnen. Maar wanneer het dan eindelijk zover is, brengt het prijskaartje je al snel weer met beide voeten op de grond: een nieuwbouwwoning is meestal ook een grote investering. Hoe kan je dan bouwen met een beperkt budget? Tijd voor enkele tips die wonen betaalbaar houden.

Groot = duur?

Wat kost bouwen? In het algemeen wordt de prijs van een gebouw bepaald door de hoeveelheid en de kostprijs van materialen en manuren. Dus: meer of duurdere materialen en meer manuren betekenen een duurdere woning. Logisch gezien zit er in een grotere woning meer materiaal. Los van het formaat van de woning heb je echter ook minder materialen (en minder werkuren) nodig voor een slim ontworpen woning zonder verloren hoeken en onnodige circulatieruimte. Je architect is hierin de specialist! Leg hem of haar je wensen voor en hij (of zij) ontwerpt voor jou een woning die het maximum aan ruimte en sfeer haalt uit jouw bouwbudget.

‘Speciallekes’

Niet alleen voor grotere oppervlaktes zijn meer manuren nodig, ook ongebruikelijke technieken of werken in moeilijke hoeken vergt meer tijd en soms gespecialiseerd personeel met aangepast gereedschap. Hetzelfde geldt voor bijzondere materialen. Designelementen, ongebruikelijke materialen, handgemaakte of geïmporteerde stukken zullen meestal duurder uitkomen..

Samengevat: een compacte woning, die slim ingedeeld is en gebouwd is met gekende technieken en materialen, zal in het algemeen goedkoper zijn dan een grote villa met veel gangen en een badkamer vol handgemaakte Italiaanse tegeltjes.

Standaard maar toch uniek

Standaard is misschien goedkoper, maar gaat je woning er dan niet uitzien als eentje dat samen met tienduizend andere van de lopende band is gerold? Dat hoeft helemaal niet! Ten eerste bieden Belgische bouwbedrijven heel veel keuze in hun standaard-gamma. Daar zit die spreekwoordelijke baksteen in de maag vast voor iets tussen. Je kan dus nog steeds een unieke woning samenstellen, helemaal naar jouw smaak, ook al zijn die badkamertegeltjes dan niet in kleine oplage speciaal voor jou gemaakt.

Verder zijn de sleutelwoorden voor budgetvriendelijk bouwen: prioriteiten en geduld.  Met andere woorden: zorg dat de basis vanaf het begin goed zit, de afwerking kan later nog. Een solide, goed geïsoleerde structuur met een slimme of eventueel flexibele indeling kan je hele leven meegaan. Op de afwerking en inrichting daarentegen kan je in eerste instantie een behoorlijke hap besparen. Die goedkopere standaardbadkamer of -keuken kan je na tien jaar zonder veel problemen vervangen, maar een muur uitbreken is heel wat meer gedoe. Of hou je van een industriële look? Laat dan het pleisterwerk op je muren achterwege. Ook op kleine dingen, die je nauwelijks ziet – denk aan deurklinken of douchekranen – kan je verbazend veel besparen. Stel dus de extraatjes en speciallekes even uit. Zo bouw je nu al een betaalbare woning, en blijf je nog even dromen van al wat je later nog wil doen.

Delen: