Uitbreiding van brouwerij Het Anker

uitbreiding_van_brouwerij_het_anker

"Verelst schakelde in de hoogste versnelling!"
Charles Leclef, zaakvoerder Het Anker

Het Anker is een brouwerij die al vele generaties bestaat. Begin jaren ’90 werd Charles de bezieler en zaakvoerder van het bedrijf. Toen was de brouwerij nog klein en werkte er slechts twee medewerkers. Ondertussen is de brouwerij flink gegroeid en stellen zij een 60-tal mensen te werk. Ondertussen hebben zij ook een grote afzetmarkt in de VS en andere Europese landen.

Groei
Door de groei van de brouwerij werd de traditionele brouwerij in het centrum van Mechelen al snel te klein. Een 3-tal jaar geleden verhuisde de bottelarij en magazijn naar het bedrijventerrein in Mechelen-Noord. Het Anker kocht het huidige gebouw, waarvan Verelst toen mede-eigenaar was. In 2014 groeide het idee om nog meer uit te breiden omdat de bottelarij te klein werd. De bedoeling was om aan het bestaande complex een grote hal van 700 m2 te bouwen. Deze hal zou dienst moeten doen als warme kamer voor de gisting van de bieren. Daardoor zou het Anker op een hoger niveau kunnen produceren.

Klik
De keuze voor Verelst was snel gemaakt omdat Charles het complex in het verleden had gekocht van Verelst. (Verelst was toen mede-eigenaar van het complex). Vermits er daardoor in het verleden al een vriendschap en vertrouwen tussen beide bedrijven was ontstaan, ging Charles niet shoppen bij andere bouwbedrijven maar hij ging eerst naar Verelst. Met succes: hij is met hen in zee gegaan, want het klikte vanaf het eerste contact!

Energie-efficiënt
De uitdaging van dit project lag in het feit dat de ruimte heel erg energie-efficiënt moest zijn. De warmtekamer moet op een constante temperatuur van 24°C zijn, voor wanneer het bier er gist. Verelst bouwde de nieuwe hal, met extra aandacht voor isolatie en warmte-systemen. Zo isoleerden ze zowel de wanden als de betonnen vloer met super isolerende materialen. Ook installeerden zij een hoogtechnologische vloerverwarming met warmtepomp.

Bouwproces
Het bouwproces verliep heel vlot. De productie van het Anker werd niet verstoord door de bouwwerken. Verelst begon met de aanbouw en pas op het einde werd de doorgang van het oude naar het nieuwe gedeelte open gemaakt. Heel het proces is erg snel gegaan. Het contract is getekend eind 2014 – begin 2015. De werken zelf zijn gestart in februari 2015 en opgeleverd in mei 2015.

De werken zelf zijn zonder erg grote incidenten verlopen. Zoals bij elk project waren er hier en daar wel kleine probleempjes, maar deze werden altijd erg snel en correct opgelost door Verelst. Ook hier werd altijd goed en duidelijk gecommuniceerd.