Shopping Pajot in Sint-Pieters-Leeuw

Eerste retail park in België met Breeam certificaat voor duurzame renovatie.

Redevco heeft een ‘BREEAM International Post Construction’ certificaat met score ‘GOOD’ ontvangen voor haar Retail Park Shopping Pajot aan de Bergensesteenweg in Sint-Pieters-Leeuw.
De site werd in 2012 en 2013 volledig door Verelst Bedrijfsbouw & Renovatie herontwikkeld voor een totaal van 20.000 m² winkeloppervlakte. 
 
Het certificaat bewijst dat de bouwwerken zo duurzaam mogelijk verlopen zijn. BREEAM is de standaard voor duurzaamheidscertificering van gebouwen in Europa. Voor elk type gebouw heeft BRE een handboek rond duurzaamheid uitgewerkt. 
 
Shopping Pajot werd beoordeeld op het handboek ‘BREEAM 2009 Europe Commercial – Retail’. Het is de eerste keer in België dat een commercieel complex een ‘BREEAM International Post Construction’ certificaat krijgt voor zijn duurzame renovatie. 


Hoge duurzaamheidsnorm 
Naar een ontwerp van Architectenbureau Architeam voerde Verelst Industriebouw de werken uit én dit conform de duurzaamheidsnormen van BREEAM. Assessor Bopro beoordeelde het project op vlak van de onderwerpen uit het BREEAM-handboek: beheer, afval, transport, materialen, energie, ecologie, vervuiling, enz. 
 
Enkele concrete voorbeelden: het beton van de afbraakwerken werd hergebruikt in het wegdek. Het water- en energieverbruik werd tijdens de werken continue opgevolgd. Het afval op de werf werd strikt gescheiden ingezameld via een mini-containerpark. Er werd beter geïsoleerd dan de wettelijke norm. De parkingverlichting en publiciteit van de winkels zijn uitgerust met LED. Een landschapsarchitect koos voor voldoende streekeigen groen als beplanting op en rond de parking. 
 
Ook de huurders kregen bij de overhandiging van hun pand een handboek met vrijblijvende aanbevelingen voor een duurzame inrichting en beheer van hun winkelruimte. Zo zijn enkele winkels uitgerust met een warmtepomp om te voldoen aan hun koude- en warmtevraag. Op de site staan laadpalen voor elektrische voertuigen, overdekte fietsenstallingen met laadpunt voor elektrische fietsen en de afvalinzameling van de winkels gebeurt gescheiden.