Sleutel-op-de-deur: minder zorgen, minder vrijheid?

Je hebt een drukke job en een gezin met kinderen. Bovendien heb je ook graag nog een sociaal leven. Je agenda zit dus altijd vol. De nieuwbouw van je woning daar nog bijnemen, kan een behoorlijke uitdaging zijn! Dan is sleutel-op-de-deur een interessante oplossing: alles wordt voor jou geregeld en je woning komt in orde, bijna zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Maar natuurlijk wil je ook dat je huis helemaal je eigen ding is. Hoe groot is dan je eigen inbreng bij een sleutel-op-de-deurwoning?

Wat is sleutel-op-de-deur?

Sleutel-op-de-deur bouwen betekent dat je een overeenkomst sluit met een bouwfirma, die zij binnen een bepaalde termijn en tegen een bepaalde prijs een woning voor jou zal bouwen. De sleutel-op-de-deurfirma neemt de volledige coördinatie van de bouwwerken op zich en levert een instapklare woning af.

Dit is meteen het grootste voordeel van de formule: je hoeft je niet bezig te houden met de details en finesses van het bouwproces, waar je als leek meestal ook niet helemaal van op de hoogte bent. Bovendien heb je één enkel aanspreekpunt waar je met al je vragen terecht kan. Ook de verantwoordelijkheid ligt bij één partij. Als er iets fout gaat, is er geen getouwtrek tussen de verschillende betrokken aannemers over de aansprakelijkheid. Bij sleutel-op-de-deur is de wet-Breyne van toepassing, die een goede bescherming biedt aan de bouwheer. Deze wet garandeert je dat je een degelijke woning krijgt tegen correcte financiële voorwaarden.

Zekerheid versus vrijheid

De sleutel-op-de-deurformule biedt dus heel wat zekerheid. Vroeger had ze echter wel eens de naam om nogal beperkend te zijn: een standaardplannetje, gebouwd in een verkaveling die ontwikkeld is door de sleutel-op-de-deurfirma. Veel eigen inbreng had je in dat plaatje niet.

Gelukkig is dat vandaag niet langer de norm. Zo werken veel bouwfirma’s tegenwoordig altijd met externe architecten. Die zijn dus onafhankelijk en voeren hun takenpakket volledig uit zoals buiten de sleutel-op-de-deurformule. Dit komt niet alleen de kwaliteit ten goede, je kan ook een woning laten ontwerpen die helemaal naar je eigen zin is. Ieder bedrijf heeft hierin zijn eigen aanpak, maar om even een voorbeeld te geven: bij Verelst zoeken we voor elk project de geschikte architect, die het best aan de wensen van de klant kan voldoen. Daarvoor houden we onder meer rekening met de regio, de gewenste stijl en bouwwijze.

Daarnaast kan je ook perfect sleutel-op-de-deur bouwen op een eigen bouwgrond, al hebben de meeste bouwfirma’s ook wel gronden in hun eigen portefeuille zitten. Zoals je ziet, zijn er heel wat mogelijkheden: je kan kiezen voor een eigen grond en een eigen architect, of alles aan de sleutel-op-de-deurfirma overlaten. Of je kiest een weg daartussenin. De bouwfirma biedt je de service aan, en jij kiest zelf in hoeverre je daar gebruik van wenst te maken. Kortom, vrijheid hoeft niet in tegenspraak te zijn met zekerheid!

Delen: