Logisch en gefaseerd renoveren

Energetisch renoveren, hoe begin je eraan? Door een verbouwing logisch en gefaseerd aan te pakken, ga je slim en efficiënt te werk, zonder essentiële stappen over te slaan of dubbel werk te doen. Door te beginnen met de bovenste delen van je woning en te werken aan een goede isolatie en ventilatie, leg je een sterke basis voor verdere energiebesparende aanpassingen. Door logisch en gefaseerd te renoveren bereik je in no time je doel: een energiezuinige, comfortabele en gezonde thuis.

1. Werk van boven naar beneden: Start met de dakisolatie

Renoveren doe je het best van boven naar beneden. Dit voorkomt niet alleen dat je reeds gerenoveerde delen van je woning later beschadigt, maar is ook het meest efficiënt naar energiezuinigheid. Een goed geïsoleerd dak verlaagt niet alleen je energierekening, maar zorgt ook voor een comfortabel binnenklimaat.

2. Isoleer de buitenschil: Bye bye tochtgaten

Na de dakisolatie volgt logischerwijs het isoleren van de gebouwschil, zoals de buitenmuren, vloeren en ramen. Dit zijn namelijk de grootste bronnen van warmteverlies in een woning. Isoleer indien mogelijk eerst de buitenmuren voordat je aan de afwerking binnenshuis start. Wil je een nieuwe vloer of vloerverwarming plaatsen? Grijp dan meteen dit moment om je vloer goed te isoleren. Ook oud en tochtig schrijnwerk kan zorgen voor warmteverlies en vochtproblemen. Oude ramen kan je daarom best ook vervangen door hoogrendementsglas of driedubbel glas om tocht en warmteverlies te voorkomen.

3. Zorg voor goede ventilatie: de sleutel tot gezond wonen

Ventilatie is essentieel tijdens elke renovatiefase. Zonder ventilatie kunnen vochtproblemen, schimmel en ongezonde luchtkwaliteit ontstaan in een goed geïsoleerde woning. Installeer een gecontroleerd ventilatiesysteem om frisse lucht binnen te laten en vervuilde lucht af te voeren, zonder energieverlies. Integreer het ventilatiesysteem bij het renoveren van muren, daken en vloeren voor een efficiënte uitvoering.

4. De juiste verwarmingsinstallatie: de laatste stap naar energie-efficiëntie

Pas na de isolatie en ventilatie is het tijd om je verwarmingssysteem te vernieuwen. Dit doe je best als laatste, zodat je optimaal profiteert van de energiezuinige voordelen in een goed geïsoleerde woning. Kies voor een condensatieketel of warmtepomp voor maximale energie-efficiëntie en lagere energiekosten.

5. Voorkom het lock-in effect

Het lock-in effect ontstaat wanneer vroegtijdige keuzes latere verbeteringen beperken. Bijvoorbeeld, onvoldoende isolatie in muren of vloeren kan de efficiëntie van vloerverwarming of een warmtepomp verminderen. Plan daarom elke renovatiestap met toekomstige upgrades in gedachten, om onnodige beperkingen te voorkomen.

Contacteer ons

Meer weten over hoe wij jouw totaalrenovatie aanpakken?