Ken jij het verschil tussen EPB en EPC?

Ga je een woning (ver)kopen, (ver)bouwen of verhuren? Dan kom je ongetwijfeld in aanraking met de termen EPB en EPC. Maar wat houden ze precies in, wat is het verschil, en hoe belangrijk zijn ze voor jouw woonplannen?
Laten we beginnen met de basics. Waar staan deze termen voor?
- EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat
- EPC staat voor EnergiePrestatie Certificaat
Bekijk deze certificaten als het energiepaspoort van je woning, waarbij de energieprestaties van een gebouw geclassificeerd worden. Naast hun wettelijke verplichting bieden deze certificaten ook waardevol inzicht in de energie-efficiëntie van je woning, wat kan helpen bij het nemen van maatregelen om energieverbruik en kosten te verlagen.
Wanneer heb je nu welk certificaat nodig?

EPB: EnergiePrestatie en Binnenklimaat
De EPB-regelgeving werd ingevoerd in januari 2006 toen de energieprestatieregelgeving van kracht ging en is verplicht voor nieuwbouwwoningen en renovaties waarbij een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd wordt. Het EPB focust op de energieprestaties van een gebouw, inclusief het binnenklimaat. Dit betekent dat er wordt gekeken naar hoe goed een gebouw is geïsoleerd, geventileerd en verwarmd, en naar welke materialen er worden gebruikt. Het EPB is bedoeld om ervoor te zorgen dat nieuwe of grondig gerenoveerde woningen voldoen aan bepaalde energie-eisen, met als doel het energieverbruik te verminderen en de CO2-uitstoot te beperken.
Binnen de EPB-regelgeving zijn er enkele belangrijke cijfers waar je moet op letten om de energieprestaties van je woning te begrijpen:
- Het E-peil of Energieprestatiepeil geeft weer hoe energiezuinig je woning is onder standaardomstandigheden. Een lager E-peil zorgt niet alleen voor minder energieverbruik, maar verlaagt ook je energiekosten én je ecologische voetafdruk.
Hoe verlaag je de energieprestaties van je woning en creëer je tegelijk een comfortabele en gezonde woning? Schenk bij het duurzaam (ver)bouwen aandacht aan compact en luchtdicht bouwen, thermische isolatie en efficiënte ventilatie. Daarnaast is het belangrijk om in de winter optimaal te profiteren van zonnewarmte, en in de zomer oververhitting te voorkomen, bijvoorbeeld met zonwering. Uiteraard kies je ook het best voor energiezuinige installaties voor verwarming, elektriciteitsopwekking en ventilatie.
- Het S-peil of schilindex geeft aan hoe goed je woning warmte binnenhoudt en koude buitenhoudt via de gevels en het dak. Hoe lager het S-peil, hoe beter je woning bestand is tegen temperatuurverschillen. Belangrijke factoren die bijdragen aan een laag S-peil zijn luchtdichtheid, de verhouding tussen glas en vloeroppervlakte, en de vorm van de woning (gesloten, halfopen of vrijstaand).
Naast het E- en S-peil is het nuttig om te weten waarvoor de U-waarde en R-waarde staan. Deze cijfers zijn essentieel voor het meten van de isolatiekwaliteit van je woning:
- U-waarde: De U-waarde, ook wel de warmtedoorgangscoëfficiënt, geeft aan hoeveel warmte verloren gaat door een constructiedeel zoals een wand, dak of raam. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de woningisolatie. De U-waarde wordt uitgedrukt in W/m²K (Watt per vierkante meter Kelvin), wat aangeeft hoeveel warmte er per vierkante meter verloren gaat voor elke graad temperatuurverschil tussen binnen en buiten.
- R-waarde: De R-waarde drukt de warmteweerstand van een isolatiemateriaal uit. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter het materiaal de warmte tegenhoudt. Deze waarde wordt uitgedrukt in m²K/W (vierkante meter Kelvin per Watt), wat aangeeft hoeveel weerstand het materiaal biedt tegen warmteverlies. Een hogere R-waarde betekent dus een betere isolatie.

Vanaf 1 januari 2024 moeten nieuwbouwwoningen in Vlaanderen een maximaal S-peil van S28 en een maximaal E-peil van E30 halen. Voor ingrijpende renovaties geldt er een verplicht maximaal te behalen E-peil van E60.
Het EPB-verslag wordt opgesteld door een EPB-verslaggever (meestal een ingenieur of architect) en omvat alle technische details en berekeningen met betrekking tot de energieprestaties van een gebouw. Dit verslag bevat aanbevelingen voor isolatie, ventilatie, en installaties en wordt gemaakt gedurende de bouw- of renovatiefase. De verslaggever moet controleren of het project voldoet aan de EPB-eisen.
Het uiteindelijke EPB-certificaat is een officieel document dat de energieprestaties van het gebouw certificeert nadat het gebouwd of gerenoveerd is. Het certificaat bevat een samenvatting van het energieverbruik en wordt gebruikt om de woning op de energiemarkt te plaatsen (bij verkoop of verhuur). Het EPB-certificaat geeft een score en toont of het gebouw voldoet aan de wettelijke energienormen.

EPC: EnergiePrestatie Certificaat
Het EPC is verplicht voor bestaande woningen die verkocht of verhuurd worden, vooral als ze gebouwd zijn vóór 1 januari 2006, of als er geen EPB-certificaat beschikbaar is. Het EPC-certificaat geeft aan hoe energiezuinig een woning is en wordt gebruikt om potentiële kopers of huurders te informeren over het geschatte energieverbruik. Het EPC drukt de energieprestatie van een woning uit in een energielabel (van A+ tot F), waarbij A+ de meest energiezuinige klasse is.
Een EPC wordt opgesteld door een energieverslaggever type A, die de woning beoordeelt op basis van verschillende criteria, zoals ramen, het bouwjaar en het verwarmingssysteem. Deze gegevens worden ingevoerd in een softwareprogramma dat uiteindelijk een EPC-score toekent.
De EPC-score wordt uitgedrukt in kWh per vierkante meter en krijgt een energielabel, van A+ (zeer energiezuinig) tot F (niet energiezuinig). Het EPC-certificaat bevat ook aanbevelingen om de woning energiezuiniger te maken.
Voor nieuwbouwwoningen waarvoor de bouwaanvraag vóór 1 januari 2006 is ingediend, is het EPC ook vereist, omdat deze woningen geen EPB-certificaat hebben.
Mag het iets meer zijn? Verelst gaat verder dan de standaard
Bij Verelst zetten we in op duurzaam bouwen en gaan we verder dan de standaard. Zowel de manier waarop we bouwen als de uiteindelijk opgeleverde projecten zijn vooruitstrevend en duurzaam, met een E-peil lager dan 20. Onze nieuwbouwwoningen worden standaard uitgerust met vloerverwarming, een warmtepomp en zonnepanelen.
Contacteer ons
Neem contact met ons op en laat je informeren. We helpen je graag!