Verbouwen en uitbreiden: wanneer vergunning, wanneer melding?

In België mag je niet zomaar wat en waar bouwen. Je hebt hiervoor een bouwvergunning nodig. Maar hoe zit het nu wanneer je wil verbouwen of bijbouwen? Hier bestaat er 3 opties: vergunning, meldingsplicht of vrijstelling. Welke optie het is hangt af van de aard van de bouwwerken.

Verbouwen zonder zorgen én sleutelklaar

Sleutel-op-de-deur bouwen kennen we allemaal. Wist je dat ook sleutel-op-de-deur renoveren een stressvrije oplossing biedt voor kandidaat-verbouwers met een totale renovatie? De drie grote troeven van een sleutelklare verbouwing: een strikte kostenraming, een goede planning en één aanspreekpunt.

Ventilatie bij renovatie

Bij het grondig renoveren van een woning mag een ventilatiesysteem zeker niet ontbreken. Als je verbouwplannen hebt, moet je onmiddellijk ventilatie bovenaan je to-do lijst noteren. Waarom? Je haalt er veel voordelen voor je woning en gezondheid uit.

Grootste pijnpunten bij een renovatie

Een woning koop je niet in een mum van tijd. Je hebt ogen te kort om de woning grondig te screenen. Check daarom zeker de grootste pijnpunten van de woning: het dak, de stabiliteit, het buitenschrijnwerk, de technieken en de isolatie.

Renoveren: een keuze voor de toekomst

In zijn recent voorgesteld doctoraatsonderzoek becijferde Marijn Van de Weijer (UHasselt en KULeuven) dat er 330.000 woningen in Vlaanderen moeten bijkomen tegen 2030 om aan de groeiende woonbehoefte te voldoen. Daartegenover staat dat de gemiddelde woning hier een bewoonbare oppervlakte heeft van 130 vierkante meter – in Nederland en de Scandinavische landen ligt dat rond 70 à 80 vierkante meter. En dat terwijl we in Vlaanderen weinig open ruimte op overschot hebben. Bovendien heeft maar liefst 40 procent van de vrijstaande woningen te veel kamers / slaapkamers voor het aantal inwoners.

Wat zijn de interessantste energiebesparende renovaties?

Van de ongeveer 4,4 miljoen Belgische gebouwen dateert drie kwart van vóór 1981. Met andere woorden: meer dan drie miljoen gebouwen voldoen niet aan de hedendaagse normen van comfort en energieverbruik. Daartegenover staat dat ongeveer de helft van de huiseigenaars de investering in een energiebesparende renovatie de moeite waard vindt – als je dit leest, ben jij daar waarschijnlijk één van. Maar in een oud huis zijn er heel wat punten die je kan verbeteren. Waar begin je dan? Het Vlaams Energie Agentschap becijferde het een en ander en kwam uit op de volgende top 5.