BEN-bouwen: onze EPB-expert zet de belangrijkste voordelen op een rijtje

Verelst Woningbouw bouwt al vele jaren Bijna EnergieNeutraal (BEN), waardoor talloze klanten al van de voordelen van zogenaamde BEN-woningen genieten. Sinds 2021 is BEN-bouwen verplicht in heel Europa.

Dat wil zeggen dat elke woning die we vandaag bouwen weinig energie verbruikt en de nodige energie haalt uit hernieuwbare bronnen.

Maar wat betekent dat concreet voor jouw project? Welke voordelen biedt een BEN-woning voor jou? Onze EPB-expert, Yannick Van Gestel, somt de belangrijkste op.

Wat is een BEN-woning?

Een BEN-woning is een woning die gebouwd is volgens de BEN-principes, en verbruikt dus weinig energie. Dat klinkt eenvoudig maar technisch gezien komt daar toch heel wat bij kijken, vertelt Yannick Van Gestel, energiedeskundige en EPB-verslaggever voor Verelst Woningbouw.

“Om te bepalen of een woning Bijna-EnergieNeutraal is, moeten we kijken naar de Energieprestatie en Binnenklimaat-regelgeving, kortweg EPB, die sinds 2006 van kracht is. Met deze wetgeving willen de overheden de uitstoot verminderen en de klimaatopwarming tegengaan. Sinds 2006 zijn de EPB-eisen verschillende keren aangepast. Vandaag geldt een woning als Bijna-EnergieNeutraal als ze een E-peil heeft van minder of gelijk aan 30.”

Dat E-peil, of energieprestatiepeil, geeft de globale energieprestatie van je woning weer. Hoe lager de score, hoe energiezuiniger het gebouw. Het E-peil hangt af van verschillende factoren zoals:

  • de thermische isolatie
  • de luchtdichtheid
  • de oriëntatie
  • de technische installaties (verwarming, warm water, ventilatie, koeling, enzovoort)

BEN-bouwen door Verelst Woningbouw

Verelst Woningbouw is specialist in BEN-bouwen en ontwikkelde een efficiënte methode om aan de strengste en meest recente vereisten te voldoen, vertelt Yannick.

“Iedere woning is uniek dus moeten we voor elk gebouw specifiek bekijken hoe we aan de E30 norm geraken. Dat betekent echter niet dat we steeds van een blanco pagina vertrekken. Integendeel, we beginnen bij een basispakket aan materialen. Dan kijken we hoeveel zonnepanelen er nodig zijn. Daar bovenop komen dan de keuzes van de klant met betrekking tot verwarming. Een keuze voor een gasketel of een warmtepomp heeft natuurlijk een grote impact op het E-peil van de woning. Die combinaties bepalen hoe we tot die E30 of zelfs E20 norm komen.”

De voordelen van BEN-bouwen op een rijtje

Vandaag is BEN-bouwen een verplichting voor elk nieuwbouwproject. Uiteraard brengt dit extra investeringen met zich mee. Maar die wegen niet op tegen de vele voordelen. Bovendien kan je rekenen op een reeks financiële voordelen waarmee jij je investering snel terugverdient. We lijsten de belangrijkste voordelen kort voor jou op.


1) Je ecologische voetafdruk én je energiefactuur verkleinen

Nu de energieprijzen de pan uit swingen, voel je de voordelen van BEN-bouwen meteen in je portefeuille. Door het gebruik van de nieuwste isolatietechnieken, de beste, duurzame materialen en hernieuwbare energiebronnen is een BEN-woning voordelig voor het milieu en klimaat maar ook voor je bankrekening. Je verkleint dus niet alleen je ecologische voetafdruk maar ook je uitgaven.


2) Gezond en comfortabel wonen

BEN-bouwen is bouwen volgens strenge richtlijnen inzake isolatie en ventilatie. Dat heeft een gunstig effect op je binnenklimaat én garandeert een continue stroom van verse, gefilterde lucht zonder temperatuurschommelingen. Bovendien zorgt de optimale isolatie ook voor een goede demping van geluiden binnen en buiten je huis. Kortom: een BEN-woning verhoogt je comfort en is ook goed voor je gezondheid.


3) Voordelige financiering en subsidies voor BEN-bouwen

En dat is niet alles. Volgens Yannick leveren ook de financiële instellingen hun bijdrage. 
“Verschillende, grote banken moedigen BEN-bouwen aan door middel van voordelige kredieten. De specifieke voordelen verschillen van bank tot bank. Nog een extra reden dus, om jezelf heel goed te informeren over de verschillende woonkredieten op de markt.
Kies je voor een BEN-verbouwing dan kan je rekenen op overheidssubsidies voor onder andere het isoleren van je woning en het buitenschrijnwerk.”


4) Investeren in de toekomst

Met een investering in een BEN-woning of -appartement zit je bovendien goed voor meerdere jaren. Zet je je onroerend goed binnen enkele jaren terug op de markt? Dan ben zeker dat het zijn waarde behoudt.

Een groeiend draagvlak voor BEN-bouwen

Waar investeringen die gepaard gaan met BEN-bouwen voordien nog aarzelingen opwekten, stelt Yannick vandaag vast dat het draagvlak voor energiezuinige woningen groeit.

“Het lijkt erop dat de hoge energieprijzen veel twijfelaars overtuigen. De recente onzekerheden over onze energietoelevering zorgen er ook voor dat het draagvlak toeneemt. Steeds meer mensen kiezen ervoor om te investeren in zonnepanelen, warmtepompen en eventueel ook thuisbatterijen. En dat is slim: ook zonder terugdraaiende tellers en dergelijke verdienen die investeringen zich snel terug.”

Ben jij overtuigd?

Kom dan zeker eens met één van onze bouwadviseurs praten. 
Zij kijken er alvast naar uit om jouw BEN-woondroom te bespreken.

Contacteer ons gerust via het onderstaande contactformulier of bel 015 30 03 60.

Delen: