Maak het gezellig in huis met verlichting

Mag het ook voor jou in de donkere dagen wat gezelliger in huis? Speel dan met verlichting, maar opgelet: combineer wel goed. Integreer naast de functionele verlichting om te kunnen werken, lezen of koken ook ledstrips, vrijstaande lampen of indirecte verlichting om het knus en huiselijk te maken.

Sfeerverlichting
Zo veel mogelijk natuurlijk daglicht binnenlaten, is niet alleen van belang voor je geestelijke gezondheid, maar ook voor je energiefactuur. Toch hebben we nood aan extra verlichting, zeker als de donkere dagen langer duren. Is het lichtplan voor je nieuwbouwwoning al uitgewerkt of wil je een bestaande woning verfraaien? Dan kun je nog inzetten op sfeerverlichting. Vaak komt dat neer op het plaatsen van ledstrips, dimbare opbouwspots of vrijstaande lampen, die allemaal relatief gemakkelijk te plaatsen zijn.

Accenten
In huis brengen drie verlichtingstypes sfeer. Indirecte verlichting weerkaatst en levert geen zicht op de lichtbron op. Deze verlichting doet je woning groter lijken en wordt vaak ingebouwd of opgebouwd. Inbouw is wat moeilijker, aangezien je dit best van tevoren inplant. Sfeerverlichting is eerder decoratie: wand- of plafondverlichting, of een schemerlamp. Accentverlichting zet een bepaald voorwerp in je interieur in de kijker: een schilderij, fotokader of meubelstuk. Wees selectief en beperk het aantal accenten.

Dimmen en kleuren
Verlichting dimmen is alleen nodig als je een sterke lamp hebt, niet als je indirecte verlichting onderin een kast toepast. Let wel op: wanneer je dimmen als mogelijkheid wil inbouwen, moet de bekabeling dit wel toelaten. Houd je van wat speelsheid? Dan kan spelen met ledkleuren, maar overdrijf zeker niet. Beperk je best tot wit licht of een warmere kleur (van 3.000 K en lager). Kies wel voor RGB led. Kijk hiervoor op de verpakking of op de lamp om de temperatuur te weten te komen.

Ledstrips kleven in de keuken
In de keuken wordt de werkruimte vaak verlicht door klassieke spots of hanglampen. Maak het gezelliger door ledstrips te verwerken onderaan een keukenkast of het keukeneiland. In een bestaande keuken kun je zo’n techniek toepassen in de sokkel van de keuken.

Spelen met licht in de woonkamer
In de woonkamer kunnen verschillende soorten lampen sfeer creëren, zoals een ledstrip onder een kast of meubel. Een tip is om zo’n indirecte verlichting achter de tv te voorzien, om vermoeidheid van de ogen te voorkomen. De woonkamer leent zich perfect om sfeervolle, vrijstaande lampen in de vorm van een staande lamp of hanglamp aan je interieur toe te voegen. Of hang een armatuur met uplight waarbij je het armatuur ziet, maar niet de omhoogschijnende lampen. In de woonkamer kun je een accentspot op een object zoals een kunstwerk laten schijnen.

Spiegeltje aan de wand
Ook de badkamer leent zich perfect om met verlichting te spelen. Vooral rond de spiegel komt indirecte verlichting mooi tot uiting. Die werpt geen schaduw op het gezicht, dus blijven ook de donkere wallen iets meer achterwege. Als het mogelijk is, kun je een ledstrip onderaan het bad plaatsen. Wanneer je in bad gaat na een lange, vermoeiende dag is het natuurlijk ook fijn om kaarsjes aan te steken.

Delen: