Natuurlijk daglicht binnenhalen

Natuurlijk daglicht is goed voor de gezondheid. Om zoveel mogelijk daglicht in je woning binnen te halen, kunnen lichtkoepels, dakramen of lichtstraten een oplossing bieden.

Daglicht versterkt onze productiviteit en ons veiligheidsgevoel en zorgt ervoor dat we tot rust komen en ontspannen. Vooral in de winter is het erg fijn daglicht te ervaren. Natuurlijk licht voorkomt winterdepressies. En zeg nu zelf: het is veel leuker om te koken, te lezen of te studeren bij daglicht. In tijden van elektriciteitspannes wordt daglicht plots weer een luxe.

Waar in de woning?
In eender welke ruimte is het mogelijk om via een plat of hellend dak daglicht binnen te halen. Het kan gaan om een keuken met een lichtstraat, een zolder met een dakraam of een badkamer met een lichtkoker. Een investering in daglicht verdient zich overigens terug. Zonder dit extra daglicht betaal je hoe dan ook een hogere elektriciteitsfactuur door het gebruik van kunstlicht. In totaal bestaan er vier toepassingen, die allemaal als zeer goed isolerende varianten beschikbaar zijn.

Dakraam
Een dakraam wordt nogal vaak ‘Velux’ genoemd, maar uiteraard zijn er ook andere fabrikanten. Een dakraam wordt meestal gebruikt om daglicht binnen te trekken, vaak op zolders. Het haalt zeker meer licht binnen dan een raam in een dakkapel.

Lichtkoepel
Een lichtkoepel wordt ingebouwd in een plat dak en is bolvormig. Het kan gaan om een vaste of een opengaande koepel. Een opengaande koepel kan elektrisch aangestuurd worden. Een lichtkoepel gaat van enkel- tot vierwandig. Het aantal wanden is evenredig met de isolatiegraad die de koepel biedt. De meeste koepels zijn gemaakt van acrylaat, dat sterker is dan gewoon glas. Anders dan de heldere koepels verspreidt de opale uitvoering het licht meer.

Lichtkokers
Uiteraard zijn er plaatsen in huis waar geen dakraam gestoken kan worden. Hier biedt een lichtkoker soelaas. Een lichtkoker vangt het buitenlicht op met een koepel, transporteert het via een reflecterende daglichtbuis en verspreidt zo het licht in de kamer. Zo’n lichtkoker is in te passen in platte en schuine daken, door gevels of de grond. Het voordeel van een lichtkoker is dat de lichtopbrengst bij lage zon sterk blijft, terwijl bij hoge zon overbelichting wordt voorkomen.

Lichtstraat
Een lichtstraat komt in het platte dak te liggen. De vorm kan wel een bol of piramide zijn. Met zo’n lichtstraat geef je een groot deel van de woning – bijvoorbeeld een aanbouw bij een renovatie – heel wat extra licht. Let wel: over het algemeen bestaat een lichtstraat uit hoogrendementsbeglazing die aan bepaalde veiligheidseisen voldoet.

Ook zonder grondige renovatie
Het is ook mogelijk om extra daglicht te voorzien zonder hiervoor het volledige dak te vervangen. Een houten dakopbouw biedt hier veel mogelijkheden voor. Alleen bij betonnen gewelven is dit niet mogelijk. Belangrijk bij het plaatsen van eender welke daglichttoepassing en tegelijk ook bij het isoleren van het dak, is dat alles winddicht gebeurt. Met isolatie creëer je een beter rendement en voorkom je condensatie, waardoor het raam langer meegaat.

Inplanting van de ramen
Bij het inplanten van de ramen houd je best ook rekening met de oriëntatie van de kamers. Kamers op het zuiden of zuidwesten krijgen een warm licht binnen. Een dakraam plaats je dan beter hoger, zodat het licht weerkaatst tegen de muur, waardoor het licht zich verspreidt. Een kamer in het noorden heeft meer aan een lager liggend dakraam, zodat het licht rechtstreeks binnenvalt. Hierbij heb je nog het voordeel dat je uit het raam kunt kijken. Het licht varieert uiteraard ook met de seizoenen: een hoge zomerzon kan pal op de lichtstraat schijnen en een lage winterzon geeft minder licht via de lichtkoepel.

Delen: