BEN of passief bouwen: wat is het verschil?

De knoop is doorgehakt: je gaat eindelijk je droomhuis bouwen. Natuurlijk wil je levenslang van deze investering genieten. Dus kies je resoluut voor een ecologische woning. Alleen is de vraag wat nu het beste is: een BEN-woning bouwen of een passiefhuis bouwen?

BEN-huis versus passiefhuis

De toekomstnorm: BEN

BEN (of bijna-energie-neutrale) woningen hebben een hoge energieprestatie, wat betekent dat er bijna geen energie is vereist voor verwarming, koeling, ventilatie en de productie van sanitair warm water. Dit is het resultaat van verschillende ingrepen:

  • een goede oriëntatie (liefst noord-zuid),
  • een compact ontwerp,
  • een verregaande isolatie van de buitenschil,
  • een maximale luchtdichtheid,
  • een juiste verhouding van de glasoppervlakte,
  • de toepassing van materialen met een correcte U-waarde,
  • voldoende aan- en afvoer van verse lucht.

De energievraag moet maximaal worden ingevuld met energie uit hernieuwbare bronnen, hoewel traditionele hoogcondenserende ketels nog steeds zijn toegelaten.

Om van een BEN-woning te kunnen spreken, moeten al deze ingrepen resulteren in een E-peil van maximaal 30 en een maximale netto-energiebehoefte voor ruimteverwarming en koeling van maximaal 70 kWh/m². Dat is trouwens 50 tot 60% lager dan in een conventioneel gebouwde woning.

 

Nog een stapje verder: passief bouwen

Bij een passiefhuis ligt de lat hoger. Er wordt nog beter geïsoleerd en er wordt een extreme luchtdichtheid nagestreefd. Hierdoor is het mogelijk om een groot deel van de energievraag met ‘passieve energie’ in te vullen: de warmte die de zon, mensen en apparaten produceren.

Tevens moeten de bewoners energiezuinige huishoudapparaten aanwenden en overal ledverlichting voorzien. Hierdoor bedraagt de energiebehoefte maximaal 15 kWh/m², wat 80 à 90% minder is dan in een conventionele woning.

Het E-peil is soms zelfs negatief, wat betekent dat de woning meer energie opwekt dan ze verbruikt. Net als bij BEN moet de resterende energiebehoefte maximaal worden ingevuld via hernieuwbare bronnen.

In tegenstelling tot BEN-woningen is er bij passieve woningbouw een verplichting tot ventilatie met een systeem D, dat bovendien ook nog eens met warmterecuperatie moet werken.

Deze bouwformule vraagt weliswaar heel wat inspanningen, maar het resultaat is een woning die quasi geen ecologische voetafdruk meer nalaat.

Voor wie echt met het milieu is begaan, is een passieve woning bouwen zeker een aanrader!

 

BEN versus passief bouwen

Haalbare en toekomstgerichte keuze

Je kan op beide oren slapen: beide opties garanderen je een toekomstgerichte woning met een erg beperkte ecologische voetafdruk.

Natuurlijk scoor je met een passiefhuis het best op het vlak van energieverbruik. Daar staat momenteel echter nog een aanzienlijk kostenplaatje tegenover. De meeste bronnen stellen zelfs dat de extra investering niet op dertig jaar wordt terugbetaald met de gerealiseerde energiebesparing.

Vandaar dat Bijna Energie Neutraal (BEN) bouwen in de lift zit. Dit wordt sowieso de norm in 2021, dus waarom nu al niet op deze wettelijke verplichting inspelen? De lat ligt lager dan bij passiefbouw, terwijl je woning toch erg energiezuinig, milieuvriendelijk en toekomstgericht is. De investering is bovendien wel een haalbare kaart en is na een paar jaar terugverdiend.

 

Delen: