Ultieme kerstsfeer bij jou thuis

Dan mag je nog zo van de zomer houden, kerst blijft een magische periode. Ieder jaar brengen we de gezellige kerstsfeer in huis en maken we tijd om samen te komen met de mensen die we graag zien. We leggen ons hierbij ook toe op de ultieme kersttraditie: samen de boom versieren.

Maar hoe ga je te werk? Wij gingen te rade bij styliste Viv Van Bulck. Niet alleen brengt ze jaarlijks de kerstsfeer naar de kantoren en ateliers van Groep Verelst, ze inspireert ook elk jaar de lezers van het magazine Landelijk Wonen. Een originele kerstboom, een uitbundige feesttafel en een gezellige kerstsfeer doorheen het ganse huis? Viv weet als geen ander de wowfactor in huis te halen!

Out of the box

“Met kerst mag het allemaal wat meer zijn, je mag dus gerust out of the box denken. Wil je graag een overvloed aan glitter en pluimen gebruiken of net meer de natuurlijke sfeer opzoeken? Alles is mogelijk!  Hoewel ik in mijn styling steeds een trendgevoelige knipoog toevoeg, pin ik me niet te veel vast op trends. Klassiekers blijven heel toegankelijk en stijlvol, ideaal dus om de kerstsfeer te verwerken in jouw interieur.”

Ton-sur-ton werkt

“Het is belangrijk om eerst goed na te denken over het kleurenpalet. Ik geef mensen graag de tip om een natuurwandeling te maken. De natuur inspireert niet enkel qua kleuren, we vinden er ook inspiratie wat betreft materialen. Denk maar aan dennenappels, siergrassen, eikenbladen en besjes. Het is leuk om te zien hoe ton-sur-ton ons kan intrigeren. Met Burgundy bijvoorbeeld, geef je de klassieke rode kerstsfeer een hedendaagse twist. De verschillende wijnrode tinten zorgen op een heel subtiele manier voor een overdosis aan sfeer.”

De charme van (im)perfectie

“De keuze tussen een echte boom of kunstboom is heel persoonlijk. Beiden hebben ze hun charme en voor- en nadelen. Hou je van de imperfectie, authenticiteit en geur van een echte boom of ben je fan van een perfect gevormde kunstboom die geen naalden verliest? Doe vooral waar jij je het beste bij voelt! Tegenwoordig zijn de kunstbomen haast niet meer te onderscheiden van de echte. Zo is er bijvoorbeeld de Arlberg Fir, een nieuwe boomsoort in kunstvorm. Voor wie het wit en strak wil houden bestaan er ook leuke kunstbomen met een laagje sneeuw erop. Kies je voor een echte boom, dan raad ik de Deense Nordic Hill aan. Voor elke boom die gekapt wordt, planten ze op deze site meteen een nieuwe.”

Let there be light

“Wanneer de boom mooi recht staat, start je met het plaatsen van de lampjes. Neem hiervoor je tijd en werk tak per tak. Zorg ervoor dat de lampjes zowel achteraan als vooraan zichtbaar zijn. Mijn voorkeur gaat uit naar een lichtslinger met een grote hoeveelheid kleine ledlampjes. Tegenwoordig zijn deze slingers zeer dun waardoor je ze mooi kan wegwerken in je boom.  Naar lichtsterkte toe kan je kiezen voor koel of warm licht. Ook deze keuze is heel persoonlijk. Zelf kies ik steeds voor warm white  of classic warm. Classic warm zorgt voor een roze gloed. Ook het combineren van verlichting met een klein kleurverschil zorgt voor een mooi effect.”

“Tip: maak gebruik van een timer. Niet alleen houd je hiermee jouw energieverbruik onder controle,  de gezellige kerstsfeer komt ’s morgens meteen naar je toe als je de leefruimte binnenstapt. Een win-win dus!”

Versieren maar!

“Ben je klaar met de lichtjes, dan kan het versieren echt beginnen! Ook zonder kerstballen kan je origineel uit de hoek komen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor kunstbloemen en -takken in allerlei vormen. Een combinatie van pluimen, bolvormen, pieken, bessen en bladvormen zorgen voor een interessante en prachtige uitstraling. Ook vogeltjes zijn voor mij onmisbaar in de kerstboom, ze voegen een schattig element met een magische factor toe. Als laatste is het de beurt aan de kerstballen! Breng ook hier variatie in het geheel, meng matte en glanzende, grote en kleine ballen door elkaar."

Laat de kerstsfeer weergalmen in heel het huis

“Laat de gebruikte materialen doorheen heel jouw huis terugkomen. Laat dennengroen of bloemen bijvoorbeeld terugkomen in jouw keuken of tafelaankleding, verwerk de gebruikte bloemen ook in een krans aan jouw voordeur, plaats een kerstcreatie in jouw inkomhal,… Je zal het meteen merken: de kerstsfeer weergalmt in iedere ruimte!”

Met dank aan

Met dank aan:

Styliste: Viv Van Bulck

Fotografie: L'ynx Fotografie | Joris Luyten Photography

Landelijk Wonen Magazine

Delen: