Zomer. Doe eens gek! Blijf thuis en verwen je huis.

Blijf je thuis en heb je zin om je huis eens goed te verwennen? Ontdek wat je kan doen om jouw huis helemaal in te richten volgens de laatste woontrends. Kernwoorden? Duurzaam, warm, functioneel en natuurlijk.

Blijf je thuis en heb je zin om je huis eens goed te verwennen? Ontdek wat je kan doen om jouw huis helemaal in te richten volgens de laatste woontrends. Kernwoorden? Duurzaam, warm, functioneel en natuurlijk.

Thuis en toch weg

Gaat de mobilhome niet mee op reis, dan verblijft men het liefst in een bed & breakfast of Airbnb. Die zijn meestal net iets persoonlijker en geven een echt thuisgevoel, zelfs als je mijlenver van huis bent. Met een paar simpele trucs roep je dat echte thuis gevoel ook in je eigen woning op, maar dan andersom. Gewoon thuis, en toch even helemaal weg. Extra: je mag blijven zolang je wil! 

Waar te beginnen? Bij de trends die we dit najaar veelvuldig in de interieurs terug zullen zien. Verelst zet er alvast vijf op een rij.

Woontrend 1: Keep it natural - Een natuurlijk interieur

Never a dull moment als je kiest voor een natuurlijk interieur: de mix van aardse kleuren en materialen blijft verrassen. Buiten naar binnen brengen is populair. Het is een techniek die door veel interieurarchitecten wordt gebruikt om rust te brengen in huis en om onze verbinding met de natuur te versterken. Het gebruik van hout en natuurlijke materialen is een woontrend die blijft bestaan. Wist je dat ... het omringen met natuurlijke materialen een positief effect heeft op ons geluk, onze energie en ons welzijn? Objecten met materialen als jute, vlechtwerk en hout zijn een must have in het najaar! 

Een natuurlijk gevoel in huis bereik je ook perfect met warme kleuren zoals donkergroen,
-blauw en -paars. Of aardse tinten zoals het roodbruine terracotta, karamel, mosterd, mahonie en aubergine. Met de kleuren en texturen van een muur in kurk of van een vloer in kurk of andere natuurlijke materialen zoals hout, bamboe of natuursteen ga je voor een extra warm gevoel. 

Woontrend 2: Slim én functioneel!

Slim wonen is een trend. Technologische snufjes kunnen helpen om ons leven en onze woning zo efficiënt mogelijk in te richten. Denk aan zonnepanelen, een “slimme” thermostaat, een Quooker of stijlvolle LED lampen die automatisch aan en uit gaan en weinig verbruiken. Zulke items hoeven een mooi interieur zeker niet in de weg te staan. En eerlijk is eerlijk: hoe fijn is het om je inrichting strak te kunnen houden omdat je geen kabels hoeft weg te werken? 

Multifunctioneel wonen is een trend die vooral ideaal is voor mensen die kleiner wonen. Het feit dat heel veel mensen, zeker in de stad, kleiner behuisd zijn maakt dat deze trend aan populariteit wint. Iets dat we bijvoorbeeld al een tijdje zien is de fiets aan de muur. Dit is natuurlijk een praktische oplossing, maar ziet er ook heel hip en cool uit! Zo zijn er nog een aantal praktische oplossingen te bedenken: ga bijvoorbeeld voor een mooie sofabank waarop je ook kunt slapen. Verder kan het kiezen voor een mooie kraan een simpele wastafel tot een lust voor het oog maken. Onder andere kranen in metaalkleuren zijn helemaal trendy

Woontrend 3: Denk Groen en DUURZAAM!

In het interieur dat draait om duurzaamheid gaan we écht aan de slag met het veranderen van gewoonten; we gaan bewuster wonen. We kiezen voor back to basic, geven weg wat we niet nodig hebben en gaan meer minimalistisch leven. Daarnaast kiezen we veel voor handgemaakt en tweedehands én gaan we zelf meer hergebruiken. Ook dingen zelf maken is een trend! 

Wist je dat ... ook kamerplanten een trend zullen zijn in het najaar? We brengen de zomer gewoon naar binnen. Elk jaar zijn er zo’n aantal planten die super populair zijn. Dit jaar zitten in de top 5 deze sexy klinkende namen: de Strelitzia, de Calathea, de Monstera, de Kentia en de olijfboom. Plaats zo’n grote plant in een stoere bloempot zoals een rieten mand of een toffe pot gemaakt van gerecycleerd materiaal.

Planten brengen trouwens een overvloed aan leven, energie en frisse lucht in een kamer, waardoor het de voor de hand liggende trend in het ontwerp van een woonkamer is die je in 2020 moet uitproberen. Hun verbinding met de natuur is overvloedig en ze werken aan het opfleuren van een ruimte. 

Hierbij alvast ook een aantal tips die je in je dagelijkse gewoontes kan toepassen om groener te leven:

 • Zet de verwarming wat lager
 • Douche iets korter
 • Kies voor LED-lampen
 • Scheid je afval en verminder je afval
 • Kies voor zonnepanelen
 • Installeer een slimme thermostaat
 • Haal stekkers uit het stopcontact wanneer je de apparaten niet gebruikt
 • Kies voor duurzame materialen
 • Kies voor eerlijk geproduceerde producten
 • Koop vintage en tweedehands
 • Kies voor verantwoorde verf

 

Woontrend 4: Wabi-sabi. Perfect, imperfect.

Spannend, kleurrijk, warmte en puur is in. Imperfectie en rauwe woonstijlen zijn overgewaaid uit Japan. Een typisch voorbeeld hiervan is de Japanse Wabi-Sabi trend. De schoonheid van imperfectie, dat is waar de Japanse wabi-sabi, vrij vertaald, voor staat. Deze trend draait om asymmetrie, geometrische vormen, grillige details en ook strakke meubels; een bijzondere combinatie eigenlijk. Daarnaast zien we hier veel rustige, aardetinten en natuurlijke kleuren, maar ook lichte pastellen en plantengroen. Wat ook belangrijk is binnen deze trend, is de decoratie die ons interieur karakter of ‘een verhaal’ geven.

Woontrend 5: Rond, ronder, rondst.

Vormen kunnen je gedrag en je gevoelens beïnvloeden. Heb je daar wel eens over nagedacht? Bij de woontrends van 2020 gaat het daarom vooral om ronde vormen. Cirkels zijn eigenlijk ontzettend mooi. Ze hebben geen begin of einde. Ze hebben de vorm van de aarde, de zon, de maan, het universum. Ronde vormen zijn vrouwelijk, uitnodigend en compleet. Ze zijn beweeglijk, kunnen rollen en geven een gevoel van creativiteit en vrijheid. Je kan deze vormen terugvinden in spiegels, zetels, salontafels en tapijten. Je kan ze bovendien allemaal met elkaar combineren.

Ben je helemaal mee met de woontrends?

Wil jij ook goed voorbereid starten aan je (ver)bouwavontuur met oog op de woontrends van de toekomst? Samen bekijken we de mogelijkheden om jou een goede basis te geven waarin jij de woontrends die jou het meest bevallen in kan verwerken. Bezoek onze showroom of plan een vrijblijvend gesprek met ons. We informeren je graag! 

> Lees ook deze blog: “Exit Corona. Wij blijven liever gezellig in ons huis!”

 

Inspirerende bronnen: My Lovely Home, Feeling, VT Wonen, Pinterest, Interiorzine

Delen: